Opletten geblazen: gedeeld versus gegarandeerd

door | sep 21, 2016 | Artikel |

Ondanks dat men glasvezel heeft, klagen ondernemers steeds vaker over de snelheid die zij ervaren. Dit kan veroorzaakt worden door de glasvezelverbinding en/of de snelheid van de via die glasvezelverbinding afgenomen diensten. In deze flyer leggen wij uit hoe dat precies zit en welke vragen men aan de provider moet stellen. Tevens leggen wij uit hoe u deze problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Telecom carriers: gedeelde verbinding

Regelmatig melden bedrijven zich bij ons om navraag te doen waarom hun glasvezel ge-upgrade moet worden van bijvoorbeeld 20 Mbps naar 100 Mbps: “We hebben toch glasvezel?”. Ja, dat klopt, maar zakelijk glasvezel blijkt in de praktijk door de meeste telecom carriers standaard “1-op-5” (1:5) te worden geleverd. Dit betekent dat men de verbinding altijd met 4 anderen deelt. Dit soort aansluitingen noemt men veelal “Glasvezel Light” of “Basic”. (Overigens, ADSL deelt men meestal met 19 anderen).

Het delen van de verbinding met anderen leidt op sommige momenten van de dag tot ongewenste effecten zoals lange wachttijden, en daarmee tot irritaties. Neem bv. een Glasvezel Light 20/20 verbinding: indien niemand van de 4 anderen up- of download beschikt men over 20 Mbps up en down. Dit is natuurlijk meestal niet het geval en dus ontvangt men bijna altijd minder bandbreedte. De gegarandeerde bandbreedte van deze verbinding is slechts 4 Mbps (20 gedeeld door 5), en da’s helemaal niet zo veel …

FiberRevolution: ongedeelde verbinding

FiberRevolution levert standaard altijd een 1-op-1 (1:1) glasvezelverbinding: u beschikt over uw volledige eigen bandbreedte. Dit betreft dus een ongedeelde (ook wel “non-overbooked” genoemde) verbinding met gegarandeerd de volledige afgenomen bandbreedte. Dag en nacht! U heeft dus nooit last van (up/download) verkeer van anderen. Neem bv. een 100/100 verbinding van FiberRevolution: u krijgt gegarandeerd altijd de afgenomen 100 Mbps doorvoersnelheid, 7x24 en zowel up als down. Overigens … in werkelijkheid krijgt u “stiekem” 5 Mbps meer. Dit om de noodzakelijke management overhead voor beheren van de verbinding (wat in de praktijk soms enkele Mbps kost) niet in de weg van uw bandbreedte te laten zitten. De 100/100 abonnees krijgen dan ook standaard 105/105 Mbps. Zo is men verzekerd van beschikbaarheid van de “always on” netto aangeboden bandbreedte! 

Telecom carriers: gedeelde diensten

Ook diensten over glasvezel worden door de bekende telecom bedrijven meestal “versneden” aangeboden. U deelt een bepaalde dienst, bijvoorbeeld Internet toegang, met (vele) anderen. Het principe blijft hetzelfde als hierboven uitgelegd, en dus ondervindt men zeer regelmatig onwenselijke traagheid van de diensten.

Zo vernemen wij regelmatig dat men van een onbekende partij een 1 Gbps Internet dienst aangeboden krijgt voor een zeer scherpe maandprijs. Er wordt helaas niet bij vermeld dat het een gedeelde dienst betreft waarbij men de dienst deelt met zeer veel andere klanten. Het betreft dus niet een gegarandeerde bandbreedte van 1 Gbps voor deze dienst, maar een “best effort” dienst met in de parktijk een veel en veel lagere bandbreedte ter uwer beschikking. Daar kunnen de meeste bedrijven natuurlijk niet mee leven. Voor de bedrijfsvoering is het van belang dat men te alle tijden over de afgenomen internet snelheid beschikt!

FiberRevolution: u bepaalt de diensten

FiberRevolution is een zuivere laag 2 operator en levert daarom zelf nooit diensten over haar glasvezelnetwerken (ook geen internet). Dit principe levert de aangesloten bedrijven optimale keuzevrijheid om die provider en/of dienst te nemen die men zelf wil. Er is dus nooit sprake van onwenselijke koppelverkoop of bundeling met diensten, zoals het geval is bij veel telecom providers. Bij FiberRevolution heeft u vrijheid van keuze!

Om nadelige effecten te voorkomen, adviseren wij altijd om een 1:1 ongedeelde dienst af te nemen. Men krijgt dan een ‘zuivere’ bandbreedte voor de dienst en hoeft deze nooit te delen met anderen. Bovendien adviseren wij om te starten met bijvoorbeeld 20/20 Mbps Internet 1:1 (ongedeeld) en niet de hele lijn direct vol te gooien met Internet toegang. Niet alleen blijkt dit in de praktijk vaak overbodig, maar ook dit “de lijn” zit niet direct vol zodat er genoeg ruimte over blijft voor andere diensten zoals Voice-over-IP, online backup, VPN, cloud computing, etcetera.

De hamvraag

Indien men een offerte voor een glasvezelverbinding aanvraagt, moet men dus vragen welke gegarandeerde bandbreedte men krijgt. Dit geldt zowel voor de glasvezelverbinding alsook de dienst(en) die over die glasvezelverbinding geleverd worden. Hiermee voorkomt men teleurstellingen. Wees gewaarschuwd!